onsdagen den 14:e mars 2012

Ny tider - tillbaka till bred demokrati!

Nu har S kommit ikapp M i opinionen och samtidigt ser vi hur det knakar ordentligt i alliansens samarbete. Innebär detta att vi kommer se ett regimskifte 2014?
Jag är inte alls säker på detta. Däremot så tror jag att det är dags att gå tillbaka till riktig demokrati. Det vill säga att det är bättre med en minoritetesregering som söker breda lösningar i riksdagen än att en allians, röd eller blå, kommer överens internt bakom lyckta dörrar och trumfar igenom dessa med 51 mot 49 procents röster.
Vapenhandeln till Saudi är ett bra exempel. Två partier i alliansen ville bryta avtalet 2010 men bakom stängda dörrar så fick man ge sig. Man var tvungen att ställa upp solidariskt för sin regering men när krisen kom så försöker man skylla bort på andra.
I detta och i andra fall såsom energiöverenskomelsen så hade det varit mycket bättre om en minoritetsregering hade tvingats öppet arbeta samman en mycket bredare överenskomelse. Då hade vi inte sett den passivitet som regeringen har idag och inte heller den populism blan opositionen som också finns.
så inför nästa val så kommer det inte finnas annat än mycket lösa allianser men alla partier kommer inte att kräva regeringsplats utan vi kommer istället få se fler riktigt breda uppgörelser i sann svensk och demokratisk anda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar

Populära inlägg